Eseménytár

Római kori kőtár

Soproni MúzeumFabricius-ház, Sopron, Fő tér 6.
A Fabricius-ház római kőtárában az egykori Scarbantia legszebb kőemlékei tárulnak elénk, melyek a hosszú éveken át tartó ásatások során kerültek napvilágra Sopronból és környékéről. A kőtár kisebb pincehelyisége nemcsak a római istenségeknek állított oltárköveket mutatja be, hanem a Fertőrákoson Mithrasnak épített szentély eredeti berendezését is. A kisterem különleges kincse a római város nevéről Scarbantillának elnevezett római hölgy síremléke.

A gótikus keresztboltozatos nagyterembe lépve lenyűgöző látványt nyújtanak a capitoliumi triász monumentális alakjai, melyeket a régi városháza bontásakor találtak meg az ásatást végző régészek. Jupiter, Juno és Minerva istenek szobrai egykoron Scarbantia Forumának szentélyét díszítették. A helyiségben hatalmas sírkövek jelzik a római kori lakosság hagyatékát, melyek közül Caius Sextilius Senecio Centurio síremlékének lovas alakja emelkedik ki. Szintén itt látható az amphiteátrumi játékmesterének, Cotonius Campanusnak sírköve is. A kőtár a sírköveken látható viselet alapján bepillantást nyújt a római és a misztikus kelta lakosság együttélésébe is.

Soproni Múzeum

Megtekinthető:

A RÉGÉSZETI KIÁLLÍTÁS és a RÓMAI KORI KŐTÁR egy belépőjeggyel tekinthető meg
        január-december: kedd-vasárnap 10-18 óráig
      

ÚJ BEJÁRAT! 2015 végétől a Fabricius-ház kiállításaiba a Fabricius Galéria (volt Cédrus Könyvkereskedés) üvegajtaján keresztül fogadjuk a látogatókat - ahogy ezt az ajtó felirata is jelzi. Vendégeink így megtekinthetik havonta megújuló időszaki kiállításunkat is (ingyenesen), majd az udvaron át továbbsétálhatnak a Polgárlakások vagy a Régészeti kiállításunkba - melynek a Római kori kőtár is része.

Soproni Múzeum

Támogatóink és partnerintézmények