Eseménytár

GÖMÖRI 70: tudományos konferencia

Soproni Múzeum - Dr. Gömöri János
Gömöri János,
az "archaeologus fidelissimus"

Az elmúlt évtizedek régészeti és helytörténeti kutatásának egyik meghatározó alakja, dr. Gömöri János március 15-én tölti be 70. életévét. Tiszteletére a Soproni Múzeum társszervezésében régészeti és helytörténeti konferenciára kerül sor március 13-14-én Sopronban.  A nyilvános születésnapi tudományos konferencia témája Sopron és környékének régészeti és helytörténeti kutatása a kezdetektől 1711-ig.

Gömöri János 1968-ban a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett régész-történelem szakos diplomát. A Magyar Nemzeti Múzeum Sárospataki Rákóczi Múzeumában eltöltött két évet követően került Sopronba, ahol 2006. évi nyugdíjba vonulásáig a Soproni Múzeum kutatójaként a régészet és a soproni helytörténeti kutatás szolgálatában tevékenykedett. 1971-től a soproni műemlékes ásatásokat, elsősorban a városfalak feltárását irányította, meghatározta a római kori Sopron, Scarbantia fórumának elhelyezkedését és feltárta az antik város úthálózatának egy részét. Kezdeményezte a Scarbantia Társaság megalapítását, 1980-ban megszervezte a Veszprémi Akadémiai Bizottság Iparrégészeti Munkabizottságát. Bölcsészdoktori (Az Árpád-kor előtti vaskohászat régészeti emlékei Nyugat-Magyarországon, 1976) és kandidátusi (Magyarország kohászat-régészeti lelőhelyei, különös tekintettel Pannónia avar kori és X. századi vaskohászatára, 1998) értekezéseit az avar kori és Árpád-kori vaskohászat témájában írta, mindemellett összeállította Magyarország iparrégészeti lelőhelykataszterét. Az általa vezetett feltárások helyén két kiállítóhely is létesült, a „Scarbantia Fóruma” Sopronban és az „Őskohó Múzeum” Somogyfajszon. Három évtizedes kohó-kutatásaiból eredeti, kiemelt vasolvasztó kemencék is láthatók a Soproni Múzeum általa, 1999-ben rendezett állandó régészeti kiállításán, a Fabricius-házban. Több, mint 200 magyar és idegen nyelvű szak- és tudományos ismeretterjesztő könyv és cikk szerzője, és jelenleg is a Szegedi Tudományegyetem óraadó oktatója.
A régész szakma Kuzsinszky Bálint-emlékéremmel (1987), Győr-Moson-Sopron megyei Múzeumok Igazgatósága Barkóczi- (1992), míg Sopron városa Csatkai- (1976) és Sopron Kultúrájáért díjjal (1996) ismerte el magas színvonalú és elhivatott munkáját.

A 2014. március 13-14-én megrendezésre kerülő Gömöri 70 kétnapos tudományos konferencián közel 30, nemzetközileg is elismert előadó révén kaphatunk betekintést a régészeti és helytörténeti kutatás Sopron és környékét érintő aktuális kérdéseibe. Az elhangzott előadások 2014. év folyamán önálló kötetben jelennek meg.

A konferencia programjaira szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!  A konferencián való részvétel regisztrációköteles, regisztráltatni 2014. március 2-ig lehet Kollerits Beátánál (e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ) és Szabadhegyi Zitánál (email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ).

Még sok boldog és munkával teli aktív évet kívánunk Gömöri János régésznek, aki Sopron múltját nemcsak távlataiban, de szó szerint mélységében is érti!

Letölthető dokumentumok:

MEGHÍVÓ

PROGRAM

Plakát

Regisztráció

Soproni Múzeum Soproni Múzeum Soproni Múzeum
Soproni Múzeum Soproni Múzeum Soproni MúzeumTámogatóink és partnerintézmények