Eseménytár

Egy régi soproni ház a Kolostor utcában: a Zichy-Mesko palota

Soproni MúzeumA soproni utcákon járva, számos régi épület mellett megyünk el. Ritkán kérdezzük magunktól: kié volt ez az épület, ki lakott benne, mi a története? A Kolostor utcában sétálók felfigyelhettek rá, hogy megújult a Zichy-Mesko palota homlokzata. Bár az épület értékeire egy 2010-ben indult nemzetközi kezdeményezés, a Discover Baroque Art - Virtual Museum (Fedezd fel a barokk művészetet - Virtuális Múzeum www.discoverbaroqueart.org) már felhívta a figyelmet, mégis, nem árt újból röviden összefoglalni, mi az, amit róla és tulajdonosairól tudni lehet.

Bővebben...

Jézus kereszthalálát ábrázolja az 1884-es türelemüveg

Soproni MúzeumHúsvét közeledtével a Soproni Múzeum Néprajzi Gyűjteményének egy különleges darabját, egy 1884-ben készített türelemüveget mutatunk be, amelynek kálvária-ábrázolása a nagyheti események csúcspontját, Jézus kereszthalálát idézi.

Bővebben...

A Soproni Múzeum őrzi Andrea Pozzo értékes metszetét

Soproni MúzeumAndrea Pozzónak, a neves jezsuita ezermesternek, a római Sant’ Ignazio és a bécsi egyetemi templomok díszítőjének kevés műve ismert Magyarországon. Közéjük tartozik a Kiscelli Múzeum Xavéri Szent Ferenc oltárképe 1701-ből, valamint a Soproni Múzeum Mária Immaculatát ábrázoló metszete. Ennek rövid elemzésére vállalkozik Veress Ferenc művészettörténész, a múzeum munkatársa.

Bővebben...

Kutatások a bécsi utcai Keresztelő Szent János kápolnában

Soproni MúzeumIdén ünnepli újraszentelésének 125. évfordulóját a johanniták egykori kápolnája. A 19. század végi, 1890-ben befejeződött, Storno Ferenc által végzett neogótikus megújítás óta eltelt idő nem múlt el nyom nélkül az épületen. Ezért Horváth Imre városplébános felújítás munkálatokat végeztetett a templomban.

Bővebben...

Támogatóink és partnerintézmények